Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
Ostatnio kolega pytał mnie o zawartość tłuszczu i omega 3 w różnych gatunkach ryb. Pomyślałem, że taka informacja mogłaby się przydać na forum. Na chybcika sprawdziłem w wyszukiwarce, czy nie ma już czegoś takiego. Kompleksowej informacji o rybkach nie znalazłem, więc pozwalam sobie tu wkleić kilka rzeczy znalezionych w necie i skompilowanych. [...]
[...] w naszym mięsnym, chlebowym, mlecznym i śmieciowym (fastfoodowym) społeczeństwie. Świeże witaminy, aktywne enzymy, organiczne minerały, rozpuszczalny błonnik, wysoka zawartość wody i łatwo strawny tłuszcz i białka w awokado i innych owocach i roślinach jadalnych może pomóc przemienić każdego ospałego i otyłego mięsożercę w szczuplejszą i [...]
[...] ich ilości w wątrobie, co świadczyło o nasileniu procesu oczyszczania krwi z powstających wolnych rodników. Dokładna analiza systemu antyoksydacyjnego mięśni wykazywała, że zawartość enzymów antyoksydacyjnych jak też ich aktywność jest zależna od rodzaju wysiłku jak i rodzaju pracujących mięśni! Poddano wysiłkom na ergonometrze 11 [...]
[...] czasie wchłaniania: kazeinę, koncentrat białka serwatkowego, białko jaja oraz koncentrat białka mleka. Big Zone Big Pro zawiera całe spektrum aminokwasów w tym zwiększoną zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) a także frakcje serwatkowe mające wpływ na produkcję w organizmie hormonu IGF-1 powodującego wzrost masy mięśniowej. Dodane [...]
[...] a 4 g na kg masy ciała i zależy od podobnych czynników jak w przypadku węglowodanów Zapewnienie odpowiedniej ilości białka w diecie jest jednak już sprawą trudniejszą gdyż zawartość białka w produktach żywnościowych z reguły nie przekracza 20%. Białko jest najbardziej potrzebne w porze okołotreningowej dla zapewnienia dostatecznej podaży [...]
[...] ułatwiają wypróżnianie. Zaleca się stosowanie jej w przypadku zaparć . Babkę płesznik można polecić osobom, które mają problemy żołądkowo - jelitowe, ze względu na sporą zawartość błonnika. Działa ona też osłonowo i przeciwzapalnie. Badania wskazały, że substancje zawarte w nasionach tej rośliny mają zdolność do regulowania poziomu glukozy [...]
[...] mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnych proporcjach. Dlatego warto wybierać różne gatunki mięsa. 3/ Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszyć zagrożenie miażdżycą. 4/ Wybieranie chudego mięsa i przygotowywanie go bez dodatku lub tylko z niewielkim [...]
[...] redukowany następnie do retinolu. Wykorzystywanie retinolu i beta-karotenu jako witaminy A w organizmie człowieka nie jest jednakowe. Na przykład w produktach roślinnych zawartość beta-karotenu trzeba podzielić przez 6, aby otrzymać odpowiednią ilość retinolu (taką którą wykorzysta organizm). Dane odnośnie witaminy A z tabeli są podane w [...]
[...] przekraczać 40-110 mg/ 100 ml. W przypadku uzupełniania strat wodno-elektrolitowych po treningach krótszych, bardziej intensywnych, odbywających się w gorącym otoczeniu, zawartość węglowodanów w napojach nie powinna być wyższa niż 6 g /100 ml, ale też nie mniejsza niż 3 g/100 ml. Osmolarność spożywanych płynów uzależniona jest nie tylko od [...]
[...] W wielu pracach porównuje się skuteczność, bezpieczeństwo i niepożądane efekty diet niskotłuszczowych i niskowęglowodanowych. Dieta niskotłuszczowa Ograniczając zawartość tłuszczów w dietach odchudzających, należy pamiętać o dostarczanej przez nie większej ilości kalorii (9 kcal/g) niż pokarmy białkowe i węglowodanowe (po 4 kcal/g). [...]
[...] one zostały przez tłuszcze roślinne takie jak olej sojowy, słonecznikowy rzepakowy, kukurydziany. De facto wiele badan wskazuje ze kierunek obrany przez nas jest złym i zawartość tluszczy roślinnych w diecie nie powinna przekraczać 4%, zawartych w zbożach, warzywach strączkowych ziarnach i orzechach oraz oliwie z oliwek. Problemem związanym [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
[...] Złamania przeciążeniowe Zapalenie ścięgien (np.: śródstopia, Achillesa, rzepki, pierścienia rotatorów, łokieć tenisisty). Wskaźniki fizjologiczne Skład ciała: obniżona zawartość tłuszczu; spadek masy ciała. Krążeniowe: wzrost lub spadek ciśnienia krwi i tętna (spoczynkowe, po wysiłkowe, po wypoczynku); wzrost poboru tlenu w maksymalnych [...]
[...] W celu ambulatoryjnego podawania leku w można jednorazowo wyjąć preparat z lodówki i przechowywać go w temperaturze pokojowej (do 25°C) nie dłużej niż 3 dni. 6.5 Rodzaj i zawartość opakowania Jedno opakowanie zawiera: 6 ampułkostrzykawek i 6 igieł 30G1/2 dla dawki 500 j.m. oraz 27G1/2 dla pozostałych dawek. Ampułkostrzykawka wykonana jest ze [...]
[...] zapasowych jako źródła energii. To czy udało nam się w nią wejść możemy sprawdzić za pomocą specjalnych pasków dla cukrzyków które dostaniemy w aptece. Sprawdzają one zawartość ketonów w moczu co wskazuje właśnie na stan ketozy. Ad14. Na dietę możemy zastosować dwa rodzaje diet. Dietę w której ograniczmy spożycie węglowodanów do 3 g na kg [...]
[...] może wzbogacić dietę, ponieważ: > prawie nie zawiera sodu > jest ubogie w białko > jest wolne od tłuszczy i cholesterolu > jest ubogie w węglowodany. Jeśli ze względu na zawartość alkoholu piwo nie może być elementem diety, to alternatywą jest piwo bezalkoholowe. Piwo dla diabetyków. Piwo zawiera węglowodany które są niekorzystne dla [...]
[...] niektórych antyoksydantów w osoczu a częstotliwością zgonów spowodowanych niedokrwienną chorobą serca. WITAMINY ANTYOKSYDANTY ZAPOBIEGAJĄ MIAŻDŻYCY Witamina C obniża zawartość cholesterolu całkowitego i cholesterolu w LDL, podwyższa poziom HDL oraz zmniejsza zdolność agregacji płytek i zawartość fibrynogenu w osoczu. Wykazano, że [...]
[...] działania witamin z grupy B i karnityny), nazywając ją witaminą BT. L-karnityna jest substancją rozpuszczalną w wodzie i procesy związane z gotowaniem mogą zubożyć jej zawartość w pokarmie. Jak działa? Badania wykazały, że L-karnityna wykazuje zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów (frakcje tłuszczów). Jest więc [...]
[...] fosfokreatyny jest ważnym czynnikiem wpływającym na wydolność organizmu przy obciążeniach krótkiego czasu. Zapasy kreatyny w mięśniach mogą zostać zwiększone Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg/100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]